Het is al vaker in dit blog geschreven. Ik heb een heel zeldzame vorm van bloedkanker, myelofibrose (MF). Deze beenmergziekte komt maar voor bij 1 op de 100.000 inwoners. Een voorbeeld werkt het gemakkelijkst. In mijn regio ben ik statistisch de enige patient in de plaatsen Woerden, Montfoort, IJsselstein, Oudewater, Kamerik, Harmelen en Linschoten.
Dit is in ieder geval al de reden dat ik gekozen heb om me te laten behandelen in een academisch ziekenhuis. Daar krijgen ze in ieder geval wat meer MF patiënten dan in een streekziekenhuis, en daar beschikken ze ook over de beste mogelijkheden.
Groot nadeel van een zeldzame ziekte is dat dit voor medicijnontwikkelaars (pharmaceuten) maar een hele kleine markt is waar het geld op moet worden verdiend. Met andere woorden, op een kleine patiëntengroep moeten onderzoek en trial worden terugverdiend voor men er zelf aan kan gaan verdienen. En dat maakt specifieke MF medicijnen duur. Heel duur.
Er is nog maar 1 middel goed gekeurd voor het bestrijden van de symptomen van MF zoals ik die ook heb. Je wordt van dit middel dus niet beter (het beenmerg herstelt niet). Het maakt wel o.a. de milt kleiner en de vermoeidheid minder. De kwaliteit van leven neemt dus toe.
Dit middel, Ruxolitinib genaamd (ook wel Jakavi genoemd), is 3 jaar geleden in Amerika op de markt gekomen en geeft goede resultaten. Het is dus geen trial meer!
In Nederland is het middel de afgelopen jaren via de hematologen voorgeschreven aan patiënten die het nodig hadden. Op die manier kon iedereen kennis maken met het middel, maar omdat het niet in het basispakket zit, stelde de leverancier het gratis beschikbaar. Natuurlijk om iedereen er mee kennis te laten maken, maar uiteraard in afwachting tot het in het basispakket zou komen.
HOE NU VERDER?
Na lang onderzoek en dankzij inspanningen van o.a. de leverancier en de MPN stichting is het middel vanaf 1 februari voor minimaal 1 jaar in het basispakket opgenomen voor patiënten met MF die in de hoogste en een na hoogste categorie MF vallen. Mijn hematoloog was hiervan snel op de hoogte en heeft het voorgeschreven en ik ben er afgelopen dinsdag mee begonnen. Zowel de hematoloog als wij vinden het heel spannend om te zien of dit wel werkt, in tegenstelling tot het trial medicijn dat dus duidelijk onvoldoende bij mij deed. Dit is de laatste kans om mijn ziekte met medicijnen draaglijk te maken. Werkt het niet dan zal er hoogstwaarschijnlijk wel een stamceltransplantatie plaats moeten vinden.
Tegelijk ben ik gestopt met de lichte chemo omdat Jakavi de verschillende bloedwaardes (dus ook mijn leuko's die veel te hoog zijn) zal laten zakken. De prednison is afgebouwd tot 1x10mg. Over 2 weken terug voor controle.
Oktober 2011 is bij mij myelofibrose (MF) geconstateerd. Op 12-2-2012 kreeg ik hoge koorts en bleek een bijna fatale bacteriële infectie met de streptokokken A bacterie (vleesetende bacterie) te hebben. Begin april 2014 kreeg ik Acute Leukemie (AML) en in mei 2014 een stamceltransplantatie met vele complicaties. In dit blog worden alle ontwikkelingen bijgehouden. Ik wil hiermee familie, vrienden en kennissen op de hoogte houden, maar ook informatie overdragen naar geinteresseerden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten