dinsdag 10 januari 2012

Sport, conditie, wachten

Het is alweer de 10e januari. Vrijdag voor controle naar het UMCU. Ondertussen ben ik natuurlijk nog niet gebeld dat er een donor is, anders hadden jullie het direct kunnen lezen. 

Mede door alle vragen die mensen mij hierover stellen wil ik nogmaals aangeven dat er echt wel een donor voor me gevonden gaat worden. Daar hoeven we ons dus niet druk om te maken. Heb kennelijk een gangbare "HLA" typering (=weefseltypering; bepaalt of iemand donor kan zijn). 
Maak me al geruime tijd zorgen over mijn afnemende conditie. Begon in augustus met een goede conditie door het vele sporten, maar na 4 maanden zonder sport en veel liggen op bed en de bank, gaat de conditie snel achteruit, terwijl de zware behandeling nog moet starten. Zelf gaan sporten en op de hometrainer zitten durf ik momenteel niet. Voel me te zwak en ben gewoon te bang dat het dan niet goed gaat. (Voor mijn doen heel erg apart  gevoel want ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat mijn lichaam het misschien wel even niet zou kunnen doen. Gewoon nooit klachten gehad.)
Overtuigd van het feit dat ik met een betere conditie, enerzijds een grotere kans maak op overleven, maar anderzijds ook sneller weer zal revalideren, ben ik via de stichting Tegenkracht (begeleiden sporters met kanker) terecht gekomen bij de Fysiotherapeuten Maatschap Woerden. Met een prima begeleiding ben ik, na een uitgebreide intake, vandaag voor het eerst krap een uurtje aan het sporten geweest. Met gewichten de spieren getraind, en daarna nog een kwartiertje op de hometrainer. Voelde goed om weer wat te kunnen doen aan mijn conditie. 

Bij Tegenkracht doen ze trouwens goed werk. Nogmaals, ik heb echt de overtuiging dat een geringe investering in bijvoorbeeld zo'n stichting besparingen oplevert in de 2e lijn (verkorting ligduur, minder complicaties), maar ook bij de werkgevers (korter verzuim) of verzekeraars (verzuimverzekering, maar ook verlagen kostprijzen ingreep). 
Mede door mijn zorgachtergrond zou ik dit graag aantonen en preventie/conditieverbetering voor behandeling, in algemene zin promoten. Er lezen vele mensen mee die werkzaam zijn op verschillende niveau's in de zorg. Iemand een idee hoe dit aan te tonen? Ik zit er nu midden in ;-) en bied me aan als proefkonijn.
Mail me op vd.berg@hccnet.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten