dinsdag 15 april 2014

UMCU Dag 15 - Bacteriën en schimmels

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.


Ontdekking maag/darm bacterie

Op 11 april en op 12 april is bloed afgenomen en op kweek gezet. Er is nu, naast de stafylokok, nog een bacterie gevonden, en wel een maag/darm bacterie. Hopelijk kan het laboratorium morgen de exacte bacterie namen doorgeven, zodat de geschikte antibiotica gegeven kunnen worden.

Daarnaast zorgt de beschadiging van de slijmvliezen (hele spijsverteringskanaal) ook vaak voor koorts.

Gelukkig lijkt het er op dit moment op, dat de lange lijn niet besmet is, dus mag hij nog even blijven zitten.

Bloed

Gisteren heeft Dolf 2 zakken bloed gehad, vandaag is het hb nog voldoende.
Voor de bloedplaatjes (6) heeft hij uiteraard wel een transfusie nodig.

Waarom de bloedplaatjes zo snel afgebroken worden, is nog niet helemaal duidelijk. Voor de zekerheid wordt Dolf's bloed nog nagekeken. Er kunnen hele speciale afweerstoffen in je bloed zitten, die de bloedplaatjes vernietigen. Het komt zelden voor, maar het medische team wil deze mogelijkheid toch uitsluiten.

Scan hart/longen

Ook wordt er vandaag nog een scan gemaakt van hart en longen. Dit om te onderzoeken, of er een schimmel in de longen zit.

Voedsel

Doordat de chemo alle sneldelende cellen aanpakt, is Dolf's spijsverteringskanaal (mond, keel, slokdarm, maag, darmen) beschadigd. Het lukt ook echt niet om ook nog maar iets te eten. Hij wordt van het kleinste hapje misselijk. Hij heeft een spray om zijn mond vochtig te houden.

Gelukkig krijgt hij via het infuus alle voeding binnen die hij nodig heeft.


Dolf heeft alweer 2 weken ziekenhuis opname achter de rug. Als die koorts nu maar onder controle komt, want hij is doodop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten