donderdag 3 april 2014

UMCU Dag 3 - 55e verjaardag !


Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.


BIJZONDERE VERJAARDAG

Dolf is op 3 april 1959 geboren, dat betekent dat hij vandaag zijn 55e verjaardag mocht vieren!

Bijzondere dag! Bijzondere locatie!

De verpleegkundigen van de afdeling hadden er flink aandacht aan besteed: slingers opgehangen, en ze hebben de jarige Job toegezongen!
 " En niet te vergeten", grapte Dolf,  "ontbijt op bed ;) ".

Ook de kamergenoten hadden voor een wenskaart gezorgd.
Het contact met deze gezellige kamergenoten was echter van korte duur: om 11.00 uur is Dolf met bed en al naar zijn 1-persoons-kamer gereden. Lekker rustig, niet al de onrust van de andere patiënten, niet de alarmen van de andere medicijnpompen. En een stuk veiliger gezien Dolf's kwetsbaarheid. Hij is heel tevreden over het uitzicht vanuit zijn kamer.
 
Later op de dag zijn de kinderen, Dolf's ouders en ik langs geweest om het feestje te vieren. Confetti opgehangen, verjaardagskaarten bekeken en opgehangen. Facebook berichtjes lezen. Zo nuchter als Dolf vandaag moest zijn, is hij nog nooit geweest op zijn verjaardag (maar dan nuchter in de betekenis van "niets eten en drinken"). Dit moest omdat er een speciale sonde moest worden ingebracht.

Dolf vond het fijn, dat er toch wel veel aandacht aan deze speciale dag is besteed!

Het medische journaal:

De koorts varieert ondanks de 4x 1.000 mg paracetamol per etmaal.
De nacht was slecht met hoge koorts.
Door de chemo dalen de bloedwaarden, het hb (de rode bloedlichaampjes)  is in 1 dag 1 punt gezakt. Vandaag was er dus weer een bloedtransfusie nodig (2 zakjes).
De bloedplaatjes dalen ook. Ook daarvoor is een bloedtransfusie gegeven. Om 1 zakje met bloedplaatjes te vullen, is het bloed van 5 donoren nodig. Een transfusie met bloedplaatjes kan hierdoor een allergische reactie veroorzaken. 
Er wordt veel vocht toegediend om zijn nieren te beschermen tegen de chemo. (Ook was Dolf licht uitgedroogd toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen.)
Er is een morfine-pomp aangesloten voor de pijnbestrijding.
Saturatie (zuurstof) is 98%, dankzij zuurstofslangetje.

Vandaag moest Dolf nuchter blijven, geen lekkere taart en hapjes dus.
Vanmiddag is er een speciale sonde ingebracht (door de neus, via de slokdarm en maag naar de dunne darm). Dit is met een roesje gedaan. Via deze sonde wordt proteine-rijke voeding toegediend. Door de chemo heeft Dolf beschadigd mondslijmvlies, wat eten bemoeilijkt. Hierdoor is hij ook (te) veel afgevallen. De bedoeling is dat hij uiteindelijk 2 liter (meer dan 2500 calorieën) sondevoeding per dag toegediend krijgt.


Vanavond was Dolf bekaf, er gebeurt ook heel veel op zo'n dag in het ziekenhuis.
 Maar ondanks alles, was het toch een "klein feestje".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten