vrijdag 4 april 2014

UMCU Dag 4 - Chemo lijkt aan te slaan!!


Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Een slechte nacht met hoge koorts, een slechte dag.
Hij heeft last van zijn buik en ook geen eetlust. Gelukkig druppelt de sondevoeding vanzelf naar binnen. 
Naast de 4.000 mg paracetamol wordt morfine gegeven (nu verhoogd van 2 mg naar 3 mg) en daar word je heel moe en duf van.

Dit is de 3e dag, dat chemo wordt gegeven, nog 4 te gaan. Dan 3/4 weken pauze en dan de volgende kuur.

Goed nieuws:
==========

Het lijkt erop, dat de chemo's aanslaan!!
De witte bloedlichaampjes gedaald naar 20.
Hb is 5.7, dus geen transfusie nodig.
Bloedplaatjes 38. 

Vanaf het moment van opname is er steeds vocht toegediend, om de nieren goed door te spoelen. De door de chemo afgebroken witte bloedlichaampjes slaan anders neer op de nieren en dat moet voorkomen worden. Dolf hield wel veel te veel (5 liter) vocht vast, maar daar wordt nu plasmedicatie voor gegeven. Daarnaast worden medicijnen tegen de misselijkheid gegeven.

Ook de chemo en het afbreken en afvoeren van alle vernietigde cellen kost heel veel energie, kortom Dolf is doodop.

Hygiëne

Hygiëne is momenteel heel belangrijk, zelfs van levensbelang. Hoe minder witte bloedlichaampjes, hoe minder weerstand. Handenhygiëne is cruciaal: als de gezinsleden op bezoek komen, moeten ze eerst handen wassen op een speciale manier, daarna nog met alcohol desinfecteren. 

Daarnaast gelden er strenge regels voor de persoonlijke verzorging.
Een voorbeeld?  Tanden moeten 's ochtends, 's avonds en na iedere maaltijd gepoetst worden. Dit met een zachte tandenborstel, die na het poetsen met heet water moet worden afgespoeld en afgedekt met een gaasje. Tandenborstel mag één week gebruikt worden, en moet dan weggegooid worden.

Stroomstoring

Vanmiddag nog een stroom storing meegemaakt in het UMC! De noodstroom werkte prima: alle apparatuur, medicijnenpompen e.d. werkten gewoon door, terwijl de minder belangrijke apparatuur uitviel. Wel sneu voor de glazenwasser die toch wel een kwartiertje voor hetzelfde raam bleef hangen....

Hopelijk wordt dit een betere nacht........

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten