dinsdag 3 juni 2014

UMCU - Dag "+ 19 " Intensive Care

7.00 uur 

Hartslag blijft gelukkig regelmatig.
Temperatuur loopt af en toe toch wel op, was vannacht weer 39,3. Hoe hoger de koorts, hoe groter de kans dat er een oorzaak wordt gevonden, dus er zijn weer kweken afgenomen. Ondanks de koorts dalen de infectiewaarden.
Door de koorts had Dolf weer een veel te lage bloeddruk, waarvoor vocht wordt toegediend en waarvoor medicijnen nodig zijn.
Witte bloedlichaampjes 2.6 !!!

14.00 uur

Saturatie (zuurstof) daalt net onder 90. Hoestprikkel gegeven, waarna het slijm uit de longen kan worden opgezogen. Saturatie stijgt weer tot 95.
Bloeddruk 89 - 40.
Dolf ademt heel vaak, nu nog steeds 40 x per minuut, met gebruik van morfine. Morfine zou meer effect moeten hebben.
Om de saturatie te verbeteren wordt een bloedtransfusie van rode bloedlichaampjes gegeven (die vervoeren namelijk zuurstof door het lichaam) (hb was 4.8).


Bloedaanmaak

De eigen hematoloog van de polikliniek is langs geweest. Hij maakt zich geen zorgen over het aanslaan van de stamcellen. Volgens hem gaat dat wel goed! De waardes van de witte bloedlichaampjes kunnen en mogen nu nog erg schommelen. Voor iemand met Dolf's ziekte is hij al verrassend snel "uit de dip".

Nu eerst hartslag, bloeddruk en ademhaling op orde krijgen en de koorts onder controle..

Probleem zuurstof opname


Geprobeerd is Dolf op zijn zij te draaien. Dit kostte hem zoveel energie, dat alles weer ontregeld raakte: ademhaling op hol, saturatie veel te laag, benauwd. Dolf is duidelijk heel zwak.

Er is meteen een longfoto gemaakt. Er bleken longblaasjes dichtgeklapt te zijn, waardoor minder zuurstof opgenomen kan worden. Dit kan een bijwerking zijn van het medicijn dat de aanmaak van de witte bloedlichaampjes stimuleert... 

Hier moet nog een beslissing over worden genomen... 

Het zal niemand verbazen, dat Dolf volledig in slaap wordt gehouden. Zijn lichaam heeft alle energie nodig voor het herstel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten