vrijdag 16 mei 2014

UMCU - Dag " + 1 " - Dipfase

 Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Strenge controles

Gisteravond kreeg Dolf lichte verhoging, maar gelukkig zakte zijn temperatuur weer. Zijn polsslag was wel aan de hoge kant.
Ze hebben gisteravond 2x en vanochtend vroeg zijn bloed gecontroleerd, om te kijken, of er veel bloedcellen afgebroken werden. Dit viel mee. Wel is er extra vocht via het infuus toegevoegd, om de nieren te ondersteunen bij het afvoeren van de afvalstoffen.
Ook is de spiegel van de medicijnen tegen afstoting gemeten. De spiegel was iets te laag, dus de dosering hiervan wordt verhoogd.
Ook is zijn bloedsuiker gecontroleerd, ook ivm de sondevoeding. De waarde was prima, 6.6.

Misselijkheid

Om 1.00 uur vannacht moest Dolf toch weer overgeven. Gelukkig waren de pillen van 20.00 uur en van 22.00 uur al opgenomen. Nu is ook het tweede medicijn tegen afstotings-verschijnselen voorgeschreven.

Vandaag is toch weer sondevoeding aangesloten. TPV, totale parentale voeding (dit gaat buiten het maag-darm-kanaal om, via de bloedvaten). De helft van het benodigde aantal calorieën en voedingsstoffen komt nu via het infuus.  Dolf probeert zoveel mogelijk zelf te eten, maar door de misselijkheid lukt dit momenteel niet altijd even goed. Verder gewichtsverlies moet worden voorkomen.
Zijn gewicht was nu wel weer hoger, maar dat was weer door de grote hoeveelheid vocht die via het infuus is toegediend. Toch weer plasmedicatie nodig!

Bloed

De bloedwaardes zijn zoals verwacht, het zijn geen spannende uitslagen.
Hb (rode bloedlichaampjes) 4,9
Leuko's (witte bloedlich)      0,5
Trombo's                                 54

Bloedtransfusie dus (2 zakken rode bloedlichaampjes).

Dipfase/hygiënische voedingsrichtlijn

Dolf zit de komende weken in de dipfase (zie ook toelichting 13 mei!!). Op de afdeling hematologie wordt de "hygiënische voedingsrichtlijn" aangehouden. Er zijn strenge regels met het oog op de voeding, omdat bacteriën uiteraard ook via voedsel binnen kunnen komen.

Deze richtlijnen gelden voor Dolf, tot het moment, dat hij geen medicijnen meer hoeft te slikken tegen afstotingsverschijnselen. Er zijn "verboden etenswaren" (bijv. geen vlees dat niet goed doorbakken is, of vleeswaren, zoals filet americain), strenge bereidingsvoorschriften (bijv. geen zacht gekookt ei). Daarnaast is gebruik van houten snijplanken en houten lepels verboden. Strenge voorschriften m.b.t. bewaren van voedsel (hoe bewaar je het, hoe lang mag een open verpakking in de koelkast bewaard worden). Uiteraard goed schoonhouden van de koelkast/het aanrecht etc. Vooral géén vaatdoekjes gebruiken, maar keukenpapier.

Jammer, geen afhaalmaaltijden meer de komende tijd. Een Turkse pizza ging er altijd wel in...

Gelukkig, Dolf lust geen vis, dus het verbod op vis doet hem niets!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten