dinsdag 6 mei 2014

UMCU - Dag " -9 " Start chemo



Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

IT GIET OAN!  Het startsein voor de stamceltransplantatie is gegeven. De eerste chemo is aangesloten...

Hoewel ik er weinig puf voor heb, om ook nog plaatjes bij het blog te zoeken, wil ik voor dit moment wel een uitzondering maken. Dolf en ik zijn grote liefhebbers van de provincie Friesland, de meren, de watersport. We zijn daar vaak, ook met de kinderen, op vakantie geweest. Vandaar de Friese vlag met de alom bekende elfstedentocht kreet:

    
                                    IT GIET OAN. 


Start chemo

Vanochtend is de infuuslijn in orde gemaakt. Op dinsdag is er altijd "grote visite", dan hebben alle artsen van de afdeling overleg over alle patiënten. Ook Dolf is uitgebreid besproken.  Ook al zijn de bloedwaarden o.k., de stamceltransplantatie moet snel gebeuren. Doorstomen dus. Infuus is klaar en meteen wordt een hoge dosis prednison aangehangen, vocht en kalium, dan een middel om een allergische reactie tegen de ATG te onderdrukken. Om 13.00 uur begint de ATG te druppelen (het inlopen duurt 12 uur).

ATG wordt "in de volksmond" ook wel het "konijnevirus" genoemd. Er wordt een menselijk eiwit in een konijn gespoten, in dat lichaam worden antistoffen gemaakt. Die antistoffen worden uit het konijn "gewonnen", waarna ze als ATG in het lichaam van de kankerpatiënt de T-cellen gaan aanvallen. De T-cellen zijn de cellen, die in een normaal, gezond lichaam voor de afweer zorgen (opgebouwd door o.a. ziektes in het verleden en vaccinaties).

In het geval van Dolf's behandeling moeten de T-cellen natuurlijk niet de gezonde donor-stamcellen gaan aanvallen. Dus moeten zijn T-cellen nu een flinke klap krijgen. En daar is dan om te beginnen de ATG...

Van de eerste dag ATG zijn de meeste patiënten heel ziek, met hoge koorts. Er kan een plotselinge bloeddrukdaling optreden. Dolf wordt nauwlettend in de gaten gehouden, krijgt veel paracetamol, als zijn lichaam te fel reageert, wordt de ATG 2 uur stopgezet.

De 2e en 3e dag reageert het lichaam meestal minder heftig.

Milt

Dolf's milt is enorm geslonken. Volgens de hematologen is de grootte van de milt mede bepalend, of de stamceltransplantatie kans heeft om te slagen. Hoe kleiner, hoe beter..... Hopelijk slinkt de milt de komende 9 dagen nog meer!!!
 
Uitzicht!!

Dolf ligt weer op een eenpersoonskamer. Weer hetzelfde prachtige uitzicht als een paar weken terug!
Alleen de bloesem is weg...

Fijn om weer even alleen te liggen, als je zo moe/ziek bent. En rustiger voor de kamergenoot, die niet zo'n doodzieke patiënt naast zich heeft...






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten