zaterdag 24 mei 2014

UMCU Dag "+ 9 " Intensive Care

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog

Bloed

Er zijn gisteren 2 zakken trombo's gegeven en 2 zakken rode bloedlichaampjes (hb was gezakt tot 4,5).
Door de lage aantallen bloedplaatjes krijgt Dolf over zijn hele lichaam puntbloedinkjes.
Vandaag volgt weer een zak trombo's. Waarde is nu 8.  

Metingen 11.15 uur

hartslag 80
bloeddruk 138-62
saturatie 98%
temperatuur 36,5
           
Gelukkig geen koorts of verhoging meer! Er wordt nu alleen nog het preventieve antibioticum gegeven, dat op basis van het stamceltransplantatie schema gegeven moet worden.

Vocht

Er is weer plasmedicatie gegeven om het vocht achter zijn longen weg te krijgen. Het vocht bemoeilijkt het ademhalen.

Pijn

Dolf krijgt weer morfine, want de beademingsbuis zorgt wel voor pijnklachten.

Gebarentaal

Dolf is steeds vaker een beetje wakker. Zijn ogen gaan af en toe open. Hij begrijpt ons, maar voor ons is het moeilijk om hem te begrijpen. Door de beademing is praten onmogelijk. We moeten dus gerichte vragen stellen, waarop hij met kleine bewegingen antwoordt. Hij steekt nu zijn duim omhoog, als we iets goed geraden hebben.

Tijdens de opname voor de streptokokkeninfectie kon hij, toen hij wakker werd, enkele dagen alleen zijn oogleden bewegen. Ogen lang dicht betekende "ja", knipperen met oogleden betekende "nee". Een letterbord erbij, kolommen aanwijzen, letters aanwijzen. Het is enorm frustrerend, als na een lange poging het woord nog steeds niet begrepen wordt door de "gesprekspartner".
Dit is nu dus weer het geval...

Beademing

Met de intensivist gesproken: als je puur naar alle metingen kijkt, zou de beademing misschien stopgezet kunnen worden. Dan zou de buis, waar Dolf zo'n last van heeft, verwijderd kunnen worden. Alleen als het te vroeg blijkt te zijn en de buis zou opnieuw geplaatst moeten worden, speelt het probleem van de lage waarde van de bloedplaatjes... (een bloeding nu brengt levensgevaar met zich mee). Waarschijnlijk is het verstandiger de buis voor de zekerheid een dag langer te laten zitten. Intensivist en hematoloog overleggen regelmatig, wat te doen.

Laat het traject alsjeblieft wat gemakkelijker en minder angstig worden..... 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten