dinsdag 13 mei 2014

UMCU - Dag "-2 " Einde chemo!

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.


Hoogtepunt van de dag:     de chemo-kuur is klaar!

Ook deze laatste, zware kuur is Dolf meegevallen! Alleen vanmiddag heeft hij zich (een uurtje) beroerd en misselijk gevoeld! De verpleegkundige gaf een injectie met medicijn tegen misselijkheid en hij knapte redelijk snel weer op. Op dit moment is hij losgekoppeld van de infuustoren! Wat een gevoel van vrijheid moet dat geven! Gewoon van bed kunnen, zonder de hele stellage op wieltjes met je mee te moeten zeulen!

Lange lijn (picc-lijn)

Hopelijk wordt het probleem met de lange lijn opgelost. Er kan momenteel geen bloed door afgenomen worden. Zo'n lange infuuslijn is de komende weken toch nog wel fijn. Er moeten wel minder middelen via het infuus gegeven worden, maar er komen toch zeker bloedtransfusies aan. Daarnaast wordt standaard op ma/woe/vr bloed afgenomen ter controle van de bloedwaardes. Gelukkig heeft Dolf geen keelpijn meer, dus kan hij de medicijnen gewoon in vaste vorm tot zich nemen.

Citaat uit het Patiënten informatie dossier:

De stamceltoediening (= transplantatie)  (dag 0)

De stamceltoediening vindt meestal plaats op 1 dag. Soms is de toediening verdeeld over 2 dagen. Voorafgaand aan de stamceltoediening wordt, ongeveer half uur van tevoren, een infuus aangesloten. De stamcellen van de donor worden via het infuus toegediend en komen in de bloedbaan. Ze zoeken de weg naar de botten om daar te delen en verder uit te rijpen. Heeft de patiënt dezelfde bloedgroep als de donor dan worden de stamcellen snel toegediend, in ongeveer een half uur. Heeft de patiënt niet dezelfde bloedgroep, dan moeten de stamcellen langzamer worden toegediend, om een transfusie reactie te voorkomen.
De stamceltoediening vindt plaats op de kamer waar Dolf is opgenomen in aanwezigheid van afdelingsarts en afdelingsverpleegkundige. Ook het gezin mag hierbij aanwezig zijn.

A.s. donderdag gaat het gebeuren! Het afbreken van het verkeerde beenmerg is voorbij en het opbouwen van nieuw, gezond, beenmerg gaat hopelijk beginnen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten